Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Sv. Valentýn

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

sv.Valentýn
Svátek Sv.Valentýna se v české republice slaví teprve několik let.Původem je z USA. Valentýn je příležitostí vyjádřit city. Většina vyznání lásky v ostatních světových jazycích je stejně krátká jako české MILUJI TĚ! Například svahilské NAKUPENDO, Maďarské SZERETLEK, Keňské AHERI, Tuniské HA EH BAK a Mohawské KONONOKWA. Trošku delší to bude mít zamilovaný Korejec – NANUN DANKSINEUL MUCHEOG JOAHAPNINDA, nebo zamilovaný welšan –YR WIF I YN DY GARU DI. Zajímavě vyznává lásku Bulhar slovy OBICHAM TE a Chorvat VOLIM TE.

Evropské Valentýnské zvyky mají zajímavou historii:

...první valentýnské přání poslal v roce 1415 své ženě jeden francouzský rytíř uvězněný v Londýně po bitvě u Agincourtu.

...dívky v 17.stol. přivolávaly lásku tím,že na den sv.Valentýna uvařily vajíčko natvrdo,vyndaly z něj žloutek,nahradily ho solí a snědly celé vajíčko I se skořápkou.

...v 19.stol. si dívky v Anglii vybraly jako svého Valentýna prvního muže,kterého ráno potkaly.

...v Itálii platí dodnes tradice,že se svobodné dívky budí 14.února ještě před úsvitem a čekají na prvního muže,který jim projde pod oknem?Toho,nebo někoho podobného,si prý v tom roce vezmou za muže.

V Čechách je zvykem poslat valentýnské přání nebo dát dárek člověku kterého milujeme!

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT